Tjäna pengar online: 15 bästa sätten att tjäna pengar hemifrån

Letar du efter ett sätt att tjäna pengar online? Du är inte ensam och det finns idag många sätt att tjäna pengar på nätet och hemifrån.

Från frilansuppdrag till affiliate marketing, det finns en mängd olika metoder som kan hjälpa dig att börja tjäna pengar. I den här artikeln presenterar vi de 15 bästa sätten att tjäna pengar online.

Person som arbetar på stranden.

Fördelar med att tjäna pengar online

Det som gör att många vill börja tjäna pengar online är friheten det skapar. Om du tjänar tillräckligt med pengar via nätet blir du platsoberoende. Drömmer du om att bo utomlands i solen och ha friheten att jobba där det passar för dagen?

En annan fördel med att tjäna pengar online är att det ger dig kontroll över ditt arbetsschema. Du kan själv bestämma hur mycket tid du vill lägga ner och du kan arbeta i din egen takt.

Låter det lockande? Häng med när vi presenterar de bästa sätten att börja tjäna pengar online.

Tjäna pengar online genom att blogga hemifrån

1. Tjäna pengar på blogg och hemsida

Tjäna pengar genom att skapa en webbplats eller blogg. Det finns många sätt att tjäna pengar på via en blogg. Du kan få inkomster från annonser, affiliatemarknadsföring, försäljning av e-böcker och mycket mer.

Hur startar man en blogg?

Att starta en blogg är enkelt. Låt inte tanken på att blogga skrämma dig. Du behöver inte ha mycket pengar eller stor teknisk kunskap för att komma igång. Många framgångsrika bloggar är byggda med hjälp av WordPress som är en gratis plattform för hemsidor. Det finns många gratis mallar att välja på och du är igång på några timmar.

Tjäna pengar med affiliate marketing

Om du är intresserad av att tjäna pengar på nätet är affiliatemarknadsföring ett bra sätt att börja. Det är en möjlighet för alla, oavsett vilken erfarenhetsnivå eller bakgrund du har. Det kräver inga stora investeringar och det finns många verktyg som hjälper dig att marknadsföra produkter på Internet på ett framgångsrikt sätt.

Det finns många sätt att tjäna pengar med affiliatemarknadsföring. Du kan marknadsföra fysiska produkter på din blogg, till exempel genom att recensera dem och inkludera länkar i recensionen. Om någon köper en produkt som du har hänvisat till genom din länk får du en provision för den försäljningen.

Du kan även sälja digitala tjänster via din blogg och tjäna pengar för varje försäljning som görs. Exempel på digitala tjänster är spartjänster, VPN-abonnemang och andra prenumerationer.

Det lättaste sättet att komma igång är att registera sig på ett av de större affiliatenätverket AdTraction eller AdRecord. Där får du direkt tillgång till tusentals produkter som du kan marknadsföra på din hemsida.

Sälj annonser och reklam

Ett annat sätt att tjäna pengar på din hemsida är att sälja annonser och reklam. Annonsörerna betalar dig för att placera sina annonser på din webbplats, antingen i form av textlänkar eller bannerannonser.

Du kan använda Googles AdSense-tjänst om du letar efter ett snabbt sätt att generera inkomster via annonser. Du registrerar ett konto gratis och får sedan en kod som du kan placera på din webbplats. Google tar hand om resten och betalar varje kvartal ut intäkterna till ditt bankkonto.

Du kan också sälja bannerutrymme till enskilda annonsörer för ett högre pris än det du får från Google, men det kräver mer arbete eftersom du själv måste ha direktkontakt med alla annonsörer och sköta tekniken själv. Detta kan vara ett alternativ om du har kunskap och tid att lägga på detta, annars är Google AdSense ett bättre alternativ.

2. Jobba som frilanskonsult

Du kan tjäna pengar online genom att arbeta som frilansare. Fördelen är att du kan jobba platsoberoende och på dina villkor. Det finns ett flertal plattformar som kan hjälpa dig att komma igång och hjälpa dig att hitta frilansuppdrag. Dessa plattformar inkluderar Freelancer, Upwork och Fiverr.

Du kanske också vill överväga att arbeta för dig själv genom att starta ett eget företag i stället för att erbjuda frilanstjänster online.

Sälja tjänster via Fiverr & Upwork

Dessa internationella plattformar är en bra start för dig som vill hitta nya kunder. Konkurrensen är dock stor på dessa marknadsplatser så det gäller att hitta din egen nisch. Det kan vara allt från att designa logotyper till att skapa animationer eller erbjuda IT-tjänster.

Du kan tjäna pengar online genom att jobba som frilandsskribent

3. Tjäna pengar som skribent

Är du duktig på att skriva texter? Då kan du arbeta från din dator och ditt hem genom att skriva innehåll för andra webbplatser. Att publicera artiklar på andra webbplatser som frilansare är ett utmärkt sätt att börja tjäna pengar online.

Det finns flera sätt att tjäna pengar genom att skriva online. Ett alternativ är att registrera ett gratis konto på UpWork och försöka hitta uppdrag där. Är du en duktig skribent och lyckas med ett par uppdrag kan du få positiv feedback som gör att det blir lättare att få mer jobb.

Har du expertis inom ett visst område kan det vara smart att inrikta dig på det för att sticka ut från mängden och hitta nya kunder.

Hur tar jag betalt som skribent?

En vanlig prismodell för skribenter och redaktörer är att ta betalt per ord. Hur mycket beror på vilken erfarenhet du har och vilken expertis som texten kräver. Du kan även komma överens med uppdragsgivaren om ett fast pris per artikel eller projekt.

4. Tjäna pengar på att översätta texter

Det finns många företag som behöver få dokument och texter översatta. Om du talar två språk flytande kan du få betalt för att översätta texter. Det är enkelt att komma igång. Du kan börja med att arbeta gratis för att få erfarenhet och referenser. När du har fått referenser kan du börja söka betalt arbete.

Vissa företag anlitar frilansare för att översätta dokument löpande, medan andra kanske behöver specifika projekt. Du kan leta efter jobbannonser på nätet och företagens webbplatser inom ditt område för att se om de anställer översättare. Det finns också byråer som specialiserar sig på att koppla samman frilansare med översättningsuppdrag.

Du kan tjäna pengar online genom att starta en podcast.

5. Tjäna pengar på en podcast

Populariteten för podcasts har ökat snabbt på senare år och idag finns hundratusentals shower runt om i världen.

Det är gratis att börja med podcasts, så det är ett utmärkt sätt att bygga upp ditt varumärke om vill ge dig in i världen av internetmarknadsföring. För att komma igång behöver du bara skapa en kanal, ta fram innehåll och publicera det.

Även om det inte kräver några stora investeringar i kapital, kommer det att kräva tid och engagemang för att skapa kvalitetsinnehåll som målgruppen vill lyssna på. Konkurrensen är stor och det finns mycket att välja på, så du behöver hitta din nisch.

När din podcast är igång kan du börja tjäna pengar på den. Det finns olika sätt att tjäna pengar på din podcast, bland annat genom affiliatemarknadsföring och betalda annonser. Ett vanligt upplägg är att lägga in en annons i början av sändningen och en mitt i showen.

Det enklaste sättet att göra detta är att använda gratis podcasthostingwebbplatser som Podbean, som erbjuder inbyggda annonseringsmöjligheter.

6. Tjäna pengar på YouTube

Det är många som tjänar bra pengar på YouTube-videor. Lär dig hur du kan börja tjäna enkla pengar hemifrån med hjälp av ditt videoinnehåll.

YouTube är idag världens största webbplats för videodelning. Den beräknas ha mer än en miljard aktiva användare varje månad som tittar på hundratals miljoner timmar videoinnehåll varje dag.

YouTube har ett mycket stort antal potentiella prenumeranter och det gör det till en idealisk plats för att marknadsföra dina videor. Dessutom kan du använda YouTubes många verktyg för att få fler visningar på dina videor.

Ett av de enklaste sätten att tjäna pengar på YouTube är genom annonser.

Vad krävs för att tjäna pengar på YouTube?

YouTube erbjuder sina användare att tjäna pengar på sin kanal genom att dela intäkterna med dig. När folk tittar på dina videor kan de se annonser som visas före eller under dem – dessa kallas videoannonser av YouTube. Du får betalt när någon tittar på en annons i din video och klickar på länken till annonsörens webbplats.

För att kunna tjäna pengar på annonser via YouTube måste du vara YouTube-partner, vilket du kan ansöka om att bli genom att registrera dig på partnersidan.

För att tjäna pengar behöver du ha visningar på dina videos. Det kräver att besökare kan hitta dem, så det gäller att använda rätt nyckelord i titlarna, bra beskrivningar och rätt taggar.

Tjäna pengar online genom att vara produkttestare.

7. Utför undersökningar och tester

Ett sätt att tjäna pengar online är att delta i betalda undersökningar och tester. Det finns många webbplatser som du kan registrera dig på för att delta i dessa aktiviteter.

Vissa företag vill ha kundernas åsikter, andra vill ha feedback från sina anställda eller så kanske de till och med har nya produkter som behöver testas innan de lanseras på marknaden. Dessa betalda undersökningsmöjligheter kan vara ett utmärkt sätt för dem som vill tjäna extra pengar.

Det är oftast gratis att anmäla sig till detta och du kan hitta dem genom en snabb sökning på nätet.

Du behöver skapa ett konto, vanligtvis med din e-postadress. Det är här som de kommer att kontakta dig när möjligheterna blir tillgängliga och de flesta företag betalar via PayPal eller någon annan onlineöverföringstjänst när du har slutfört en undersökning framgångsrikt.

Vissa undersökningar kan ta så lite som tio minuter medan andra kan ta flera timmar beroende på vad den innebär.

Välj en seriös aktör

Det är viktigt att välja en seriös webbplats för undersökningar eftersom det finns många som försöker lura människor som letar efter sätt att tjäna pengar på nätet. Det är också viktigt att se till att de betalar för deltagande i undersökningar och tester, annars slösar du bort din tid.

Tjäna pengar hemifrån genom att investera i aktier och fonder.

8. Investera i aktier och fonder

Att spara i aktier och fonder är ett utmärkt sätt att tjäna extra pengar och att över tid bygga upp en förmögenhet. Även om det kan kännas nervöst att ta det första steget så är det normalt sett enkelt och smärtfritt att komma igång. Det går snabbt att registrera ett konto gratis hos till exempel Avanza eller Nordnet.

Aktier kräver ett intresse

När du köper aktier i ett företag innebär det att du blir delägare i bolaget. Du får då ta del av företagets vinster och tillväxt. Dels kan du få aktieutdelning och dina aktier kan bli mer värda i takt med att företagets växer och blir mer värt.

För att lyckas med aktier bör man ha ett visst intresse för investeringar. Handel med aktier innefattar risker och dina aktier kan även minska i värde om företaget du köpt aktier i går dåligt.

Enkelt sparande med fonder & fondrobotar

Om aktier känns som ett för stort steg kan du investera i fonder istället. Aktiefonder är en av de mest populära typerna av investeringar. En blandning av aktier i olika företag samlas in och kombineras av en aktiefond. En professionell fondförvaltare väljer ut de företag som han tror kommer att klara sig bäst, vilket gör att du inte behöver göra arbetet själv.

En sparform som blivit populär på senare år är fondrobotar. En fondrobot, eller robotrådgivare, är en tjänst som hjälper dig att automatisera ditt fondsparande. Du väljer en inriktning och en risknivå, sen investerar fondroboten i olika fonder baserat på dina val.

9. Bli en virtuell assistent

Ett populärt sätt att tjäna extra pengar är att jobba som virtuell assistent, eller virtual assistant som det heter på engelska. Bloggare och företagare över hela världen anlitar virtuella assistenter för att hjälpa dem med en mängd olika uppgifter.

Detta kan vara ett bra extraknäck för dig som har god organisationsförmåga, ett öga för detaljer och en bra kommunikationsförmåga. Räkna med att du behöver kunna engelska då de flesta företag som söker virtuella assistenter är internationella.

Hur hittar jag jobb som virtuell assistent?

Det finns många hemsidor där du kan ansöka om att få bli virtual assistant, där Upwork är en av de största.

Du kan också försöka kontakta bloggare och företagare direkt och fråga om de har behov av en virtuell assistent.

Sälj dina foton och tjäna pengar hemifrån

10. Sälj dina videos och bilder

Genom att sälja dina bilder via bildbyråer som Istock, Shutterstock och Fotolia kan du tjäna bra pengar om du gör det rätt. Det vanligaste ersättningsmodellen är att du får betalt varje gång någon laddar ner din bild. Hur mycket du får varierar mellan olika bildbyråer.

Du kan också tjäna extra pengar genom att sälja videoklipp som du har tagit. Video växer fort inom marknadsföring och det finns en stor marknad för videoklipp.

Innan du laddar upp dina bilder eller videos är det viktigt att du tar reda på vilka typer av licenser som finns och vilken typ av användning som varje typ tillåter.

Vilken typ av bilder säljer bäst?

Om du vill öka dina chanser för att sälja foton och videos kan det vara bra att titta på vilken typ av bilder som efterfrågas på marknaden. Surfa runt på olika typer av webbplatser och lägg märke till vilken typ av bilder som används mest i marknadsföringssyfte.

Människor på bild säljer generellt sett bra som stockfoton, speciellt motiv med glada personer. Andra populära kategorier är matbilder, bilder i kontorsmiljö och actionbilder.

11. Arbeta med telemarketing

Du kan tjäna bra pengar på att arbeta som telefonförsäljare hemifrån, eller så kallad telemarketing. Här ska sägas direkt att detta inte är ett jobb som passar alla. Det är en tuff utmaning att ringa kalla samtal och det blir många nej.

Det finns dock massor av olika uppdrag inom telemarketing och vissa tjänster och produkter kommer att passa dig bättre än andra. Hittar du rätt och lyckas med reslutaten kommer du att kunna känna riktigt bra med pengar hemifrån.

Sälj något som du tror på

En viktig del för att lyckas med telefonförsäljning och kunna hålla motivationen uppe är att du säljer en produkt eller tjänst som du själv tror på. Det gör det roligare att prata med potentiella kunder och du kommer att låta mer trovärdig.

12. Sälj det du inte behöver

Om du är i en situation där du behöver extra pengar kan du sälja saker som du inte längre behöver. Sälj dina gamla böcker, skor och kläder du inte längre använder på Blocket. Det som kan tyckas som små belopp blir ofta en bra slant när du summerar upp allt.

Förutom att du tjänar pengar på att sälja massa prylar som ändå inte fyller någon funktion kommer du ett steg närmare en minimalistisk livsstil med mer frihet och livskvalitet.

Tjäna extra pengar genom att sälja kurser online.

13. Sälj onlinekurser 

Om du är intresserad av att tjäna pengar på nätet är ett av de bästa sätten att göra det på att sälja kurser. Dela med dig av dina kunskaper inom allt från språk och meditation till aktiehandel och programmering.

Det kräver ingen stor investering i form av kapital för att komma igång och du kan sälja dina kurser via speciella plattformar där användarna betalar en mindre summa för varje kurs de vill gå. Du får alltså betalt för varje person som väljer att se på en av dina filmer.

Onlinekurser på Preply och Udemy

I USA har onlinekurser blivit ett populärt sätt att tjäna pengar där vissa tjänar enorma summor.

Två av världens största marknadsplatser för e-learning är Preply och Udemy. På dessa plattformar kan du hitta tusentals studenter från hela världen som vill förbättra sina kunskaper via kurser online.

14. Erbjud privata språklektioner

Ett utmärkt sätt att tjäna lite extra pengar är att erbjuda privata språklektioner. Om du behärskar ett annat språk och kan hjälpa någon annan att lära sig det, kan du ta betalt för det.

Finns det trots allt något bättre sätt att lära sig ett nytt språk än genom enskild undervisning? Det finns många personer som föredrar privatlektioner framför att sitta i överfulla klassrum.

Det finns flera plattformar som italki och Verbling där du kan hitta elever som vill lära sig nya språk. Du kan också använda sociala medier som Facebook och Twitter för att hitta studenter som söker någon i ditt område.

Du kan själv bestämma hur mycket du vill få betalt för privata språklektioner. Jämför med andras priser, men var inte rädd för att ta mer betalt än andra lärare om du är riktigt duktig på att lära ut språk.

Dropshipping är ett alternativ för att börja tjäna pengar online

15. Börja med dropshipping

Dropshipping är ett bra alternativ om du vill tjäna pengar online och hemifrån. Som dropshipper erbjuder du dina produkter till försäljning via andra butiker. När du har sålt en produkt till en kund så skickar butiken varorna direkt till din kund.

En stor fördel med droppshipping jämför med en vanlig e-handelsbutik är att du inte behöver köpa in ett varulager och kan starta verksamheten med en liten initial investering i kapital.

Du behöver inte köpa en produkt förrän du har sålt den, vilket gör att du själv kan välja hur stort utbud du vill ha utan att det påverkar ditt kapitalbehov. En annan fördel är att du slipper ansvar för lager och logistik kan tjäna pengar hemifrån.

Att arbeta med dropshipping innebär dock ansvar. Du är ansiktet utåt och den som säljer produkterna till slutkund. Du är den som hanterar all kommunikation med kunderna, inklusive reklamationer och sena leveranser.

Vad krävs för att börja med dropshipping?

En av de vanligaste metoderna för dropshipping är att göra det via Shopify. Där går det enkelt att sätta upp en snygg webbplats där du kan börja marknadsföra dina produkter.

Det kräver dock inte en egen hemsida för att du ska komma igång med dropshipping. Du kan använda sociala medier eller plattformar som Tradera eller eBay som säljkanaler, där det redan finns mycket trafik.

Saker att undvika när det gäller att tjäna pengar online

Även om det finna massor av fördelar och möjligheter när det gäller att tjäna pengar online, så finns det saker att se upp med också.

Det är många som vill tjäna snabba pengar online, vilket det finns mindre seriösa aktörer som utnyttjar.

En bra tumregel är att erbjudanden som låter för bra för att vara sanna är förmodligen inte så bra som de verkar. Detta gäller särskilt erbjudanden från misstänkta konton eller påstår att du kan tjäna pengar snabbt och enkelt.

Gör ordentlig research innan du beslutar dig för vem du ska samarbeta med och börjar lägga tid på det.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Skriv in din e-post för att komma igång.

Du anmäler dig till vårt nyhetsbrev. Avbryt prenumerationen när du vill.