Torr hud i ansiktet: 6 tips för att slippa torr ansiktshud

Torr hud i ansiktet är ett vanligt problem som många människor lider av. Det kan orsakas av många olika saker, men som tur är finns det enkla metoder och vardagsrutiner som kan minska besvären.

I den här artikeln ger vi dig de bästa tipsen för att undvika torr ansiktshud eller för att behandla besvären om du redan är drabbad.

Varför får man torr hud i ansiktet?

Torr ansiktshud är tecken på att det översta lagret som heter hornlagret, har blivit skadat eller uttorkat. Över tid kan detta leda till extremt torr hud.

Det finns många orsaker till torr ansiktshud. En av de vanligaste beror på överanvändning av ansiktsprodukter som torkar ut och irriterar huden. En annan orsak till problem med torr hud kan vara allergier mot kosmetika eller hudvårdsprodukter som du använder.

Även ärftlighet kan göra dig mer känslig för torr ansiktshud.

Tips för hur du undviker torr hy i ansiktet

Effektiva tips mot torr hy i ansiktet

Huden är känslig, särskilt i ansiktet. Därför torkar huden i ansiktet ut snabbare än resten av kroppen. Här kommer några effektiva tips för dig som är torr i ansiktet och som vill bli av med den torra, kliande och fjällande huden för gott.

1. Använd en mild rengöring

En rengöring som är mild och inte tar bort alla oljor från ansiktet hjälper dig att förebygga torr hud. Använd gärna en mjölk för torr hy och undvik hudirriterande ingredienser som till exempel natriumlaurylsulfat som torkar ut huden.

2. Tvätta ansiktet med ljummet vatten

Många gör misstaget att tvätta huden med för varmt vatten. Problemet är att varmt vatten torkar ut huden snabbare. Tvätta istället ansiktet med ljummet vatten så att huden blir ren utan att torka ut. Avsluta ansiktstvätten med att skölja ansiktet med kallt vatten, dock ej iskallt.

Tänk också på att inte tvätta ansiktet för ofta, max två gånger per dag. Annars kan din hud bli irriterad vilket kan leda till att din hud överproducerar olja.

3. Använd en skonsam hudkräm för torr hud

En mild fuktighetskräm innehåller inga starka kemikalier eller dofter, vilket gör den bättre för känslig hud och minskar risken för uttorkning.

Det betyder också att produkten sannolikt inte kommer att orsaka irritation och inflammation i ansiktet, vilket kan leda till klåda, flagnande hud och torra fläckar. Håll utkik efter naturliga ingredienser som kokosolja, sheasmör och bivax.

4. Fyll på med fukt inifrån

Det är inte bara yttre faktorer som gör att vi får torr hy i ansiktet. Skönhet kommer inifrån som vi alla vet. Genom att äta tillskott av Omega3 kan du hjälpa din hud till bättre återfuktning. Omega-3-oljor stimulerar bland hudens cellförnyelse och minskar inflammation.

GLA är en syra som gör dina celler mer genomsläppliga så att de absorberar fukt bättre. Detta hjälper dina hudceller att behålla den fukt de behöver för att hålla sig friska.

5. Drick vatten för att motverka torr hy

Kroppen består av 70% vatten och när du är uttorkad kan huden börja flagna eller bli stram. Att dricka rätt mängd vatten varje dag innebär att du blir effektivare på att bryta ner vissa näringsämnen som A-vitamin och C-vitamin, vilka främjar en frisk hud.

Rätt vätskebalans hjälper också till att hålla hudens elasticitet på rätt nivåer, vilket gör att du ser ung och frisk ut.

6. Ät rätt för en bättre hy

Det är inte bara vår hudvårdrutin och våra hudvårdsprodukter som spelar roll för hur huden mår och ser ut. Genom att äta rätt mat kan du minska risken för uttorkad hud och få bättre lyster i din hy.

Frukt och grönsaker är rika på antioxidanter som hjälper till att hålla huden frisk. Omättade fetter i fet fisk, avokado, nötter och frön är inte bara nyttiga, utan hjälper också till att ge din hud bättre lyster. Genom att äta grönsaker minskar du också risken för att få torr hud på grund av vitaminbrist.

Huskur med avokado för att slippa torr hud i ansiktet

Huskurer mot torr hud i ansiktet

Visst finns det massor av bra hudvårdsprodukter att köpa, men det finns också fantastiska huskurer som kan hjälpa dig att bli av med torr hud i ansiktet.

Tvätta ansiktet med mjölk

Mjölk innehåller mjölksyra som hjälper till att mjuka upp och återfukta torr hud samtidigt som den kan exfoliera och avlägsna döda hudceller som kan ge dig torra partier i ansiktet.

Testa en mjölk- och honungsrengöring. Honung innehåller massor av antioxidanter så tillsätt några droppar honung i mjölken och massera sedan i ansiktet i cirkulära rörelser. Om du har finnar eller akne, tillsätt några droppar citronsaft för bästa effekt.

Avokadomask

Avokado är bra för extremt torr hud tack vare de fettsyror som den innehåller. Använd en avokado, två matskedar honung och en tesked citronsaft för att skapa denna hemmagjorda ansiktsmask.

Mosa alla ingredienser i en skål tills de är väl blandade och applicera sedan på ansiktet, låt verka i minst tio minuter innan du sköljer av med vatten. Denna återfuktande ansiktsmask fungerar också bra för torrt hår.

Underverk för torr hud: Aloe vera

Aloe vera är mycket effektiv mot torr hud. Det är ett populärt botemedel mot många typer av hudirritationer och hudtillstånd, inklusive solbränna och akne. Aloe vera har använts som ingrediens i skönhetsprodukter i århundraden; den innehåller antioxidanter som kan hjälpa till att skydda huden från skador orsakade av fria radikaler.

Aloe vera fungerar bra för att lindra torr hud eftersom den innehåller enzymer som minskar inflammation när den appliceras lokalt. Applicera aloe vera direkt på huden eller tillsätt den i dina favoritprodukter för torr hud.

Torr hud runt ögonen är ett vanligt problem

Torr hud runt ögonen

Torr hud runt ögonen är ett vanligt problem som kan orsakas av många olika faktorer. De vanligaste orsakerna beror på ålder, väderlek eller levnadsvanor. Bristande sömn och otillräcklig återfuktning bidrar också till torr hud runt ögonen.

Oavsett vad orsaken är för just dig finns det sätt att lindra detta tillstånd naturligt utan att behöva ta till starka kemikalier eller dyra behandlingar. Här är några tips på hur du kan bli av med torr hud runt ögonen på ett helt naturligt sätt.

  • Drick mer vatten och ät en hälsosam kost
  • Sov ordentligt (minst åtta timmar varje natt)
  • Undvik tungt smink eller ögonkrämer som täpper till porerna runt ögonen

Om du håller dig till dessa enkla steg så ökar du chansen att dina besvär försvinner.

Det är vanligt med torr hud i ansiktet på vintern på grund av den kalla luften.

Torr hud i ansiktet på vintern

Om du lider av torr hud i ansiktet på vintern så är du inte ensam. Temperaturväxlingar kan orsaka torr hud i ansiktet på vintern . Den kalla luften kan göra din hud torr och fjällig. Ditt ansikte blir rött, kliande, irriterat, stramt eller sprucket på grund av vinterluftens brist på fukt.

Vintervädret är hårt för huden, så det är viktigt att hitta sätt att skydda sig mot de uttorkande effekterna av kalla temperaturer. Här kommer tre tips på hur du minskar risken för att bli extremt torr i ansiktet på vintern.

  • Välj ansiktsprodukter för rengöring som inte är uttorkande. Använd rengöringslotion eller olja. Om du vill använda tvål ska den vara mild och oparfymerad.

  • Undvik att tvätta ansiktet varje morgon. Att tvätta bort hudens naturliga oljor på morgonen innan du går ut gör det svårare för huden att anpassa sig till den kalla och torra vinterluften. Försök att tvätta dig på kvällen, eftersom det skapar ett skyddande fettlager för att bekämpa torr hud.

  • Klia inte. Eftersom torr och irriterad hud kliar lätt, blir man ofta frestad att klia sig för att minska obehaget. Försök stå emot och sov i en sval miljö med lätta luftiga kläder.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Skriv in din e-post för att komma igång.

Du anmäler dig till vårt nyhetsbrev. Avbryt prenumerationen när du vill.