Stressutslag: 6 tips för att undvika hudutslag orsakade av stress

Är du stressad? Din hud kan avslöja det. Studier visar att både kortsiktig och långvarig stress är dåligt för din hud samt kan förvärra ett antal hudåkommor, inklusive psoriasis, eksem, akne och håravfall.

I denna artikel tittar vi närmare på de olika typerna av utslag som kan orsakas av stress och vad du kan göra för att förebygga och behandla dem.

Varför orsakar stress hudutslag?

Stress påverkar hela kroppen, inklusive hår, naglar och hud. Stress är en normal del av vårt liv, men för mycket stress kan utlösa olika hudåkommor, så kallade stressutslag.

När vi stressar aktiveras det sympatiska nervsystemet vilket frigör stresshormonerna adrenalin och kortisol. Dessa hormoner är en central del av immunförsvaret och stressen ger upphov till inflammation i kroppen. Detta kan i sin tur leda till stressutslag, eksem och klåda.

Stress skapar inflammation som i sin tur kan orsaka stressutslag och eksem

Tecken på hudutslag av stress

När vi stressar brukar kan andra hudsjukdomar förvärras. Några tecken och symptom på stressrelaterade hudproblem är:

 • Acne
 • Brännande eller kliande utslag
 • Atopiskt eksem, Psoriasis och Rosacea
 • Håravfall eller oljigt hår
 • Mjäll och torr hårbotten
 • Påsar eller mörka ringar under ögonen

Stressutslag på kroppen

Hudutslag orsakade av stress kan yttra sig som torr hud i ansiktet eller sitta på olika delar av kroppen. Några exempel är:

 • Stressutslag i ansiktet och eksem
 • Utslag på halsen
 • Utslag runt munnen
 • Utslag runt ögonen
 • Utslag i hårbotten och nacke
 • Röda fläckar i ansiktet
 • Eksem på ögonlock

Stress skapar ofta en negativ loop som gör besvären värre. När du är stressad så ökar risken att inte tar hand om dig själv. Kanske missar du din hudvårdsrutin eller är vaken sent och sover mindre.

Tips på hur du kan förebygga utslag orsakade av stress

6 tips på hur du förebygger stressutslag

Stressar du för mycket och har problem med hudutslag? Här kommer sex tips som hjälper dig att ta hand om dig själv och minska risken för stressrelaterade utslag och eksem.

1. Håll dig till din hudvårdsrutin

Hudvård är lika viktigt som näring för en frisk hud. Sköt om huden även när du är stressad. Håll det enkelt och tvätta ansiktet två gånger om dagen med en mild ansiktsrengöring. Använd en fuktkräm som är anpassad till din hudtyp. Se till att du använder en solkräm varje dag, även under molniga dagar.

2. Motionera

Regelbunden motion är bra för din allmänna hälsa och minskar även stress. Har du inte tid, lust eller ork att gå på gymmet så ta en daglig promenad eller träna hemma. Det viktigaste är att du får någon form av fysisk aktivitet. Det både rensar huvudet och är bra för huden. 

3. Ät hälsosamt

Med den hektiska livsstil vi lever idag är det lätt att falla i fällan att äta ohälsosam mat. Skippa skräpmaten och undvik alkohol, nikotin och sötsaker. Ät mer frukt, grönsaker och fullkornsprodukter. 

4. Hantera din stress

Meditation eller mindfulness är ett av de bästa sätten att göra detta. Är det inte din grej så kan du istället lyssna på lugnande musik, ta ett varmt bad eller gå en lång promenad.

5. Få tillräckligt med sömn

Brist på sömn ökar stressen och minskar immunförsvarets effektivitet. Försök att få 7-8 timmars kvalitetssömn varje natt. Har du svårt att somna så finns det appar som hjälper dig att somna. Undvik att kolla dator eller mobil minst en timme innan du går och lägger dig.

6. Få i dig ordentligt med vätska

Att dricka ordentligt med vatten hjälper kroppen att rensa ut gifter och är dessutom bra för återfuktningen av torr hud. Försök att undvika alkohol och koffein som är vätskedrivande.

Behandla stressutslag och eksem

För att bli av med utslag av stress är första steget att bli av med den utlösande faktorn, alltså stressen. Stressutslag är en varningssignal från kroppen som talar om att stressnivåerna är för höga och det gäller att ta detta på allvar.

Tipsen ovan kan hjälpa dig att minska stressen, men om dina hudbesvär blir värre eller långvariga kan det vara nödvändigt söka vård. Hudåkommor som förvärras av stress, till exempel psoriasis, rosacea och atopiskt eksem behöver ofta behandlas av en läkare.

Källor:
https://www.webmd.com/beauty/the-effects-of-stress-on-your-skin
https://www.apderm.com/the-skin-stress-connection/


Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Skriv in din e-post för att komma igång.

Du anmäler dig till vårt nyhetsbrev. Avbryt prenumerationen när du vill.