Träna bort magen: 17 effektiva tips på kost och träning (som fungerar)

Magfett är mer än ett litet problem som gör att kläderna sitter tight. Det är ett stort hälsoproblem. En typ av bukfett, kallat visceralt fett, är en stor riskfaktor för typ 2 -diabetes, hjärtsjukdomar och andra sjukdomar. 

Även om det kan vara svårt att bli av med envist fett kring magen så finns det flera saker du kan göra för att minska magfettet.

Här är 17 effektiva tips baserade på vetenskapliga studier som hjälper dig att bli av med fettet runt magen en gång för alla.

Varför är bukfett en hälsorisk?

Överskottsfettet kring magen är betydligt farligare för hjärtat än fett som sitter på andra delar av kroppen, menar professor Mai-Lis Hellénius på Karolinska Institutet. Det beror på att fettet från cellerna i buken är mer aktivt och går in i blodomloppet. Detta påverkar kärl, lever, blodfetter och blodtryck negativt. Bukfetman gör också att sockret bryts ner sämre i kroppen eftersom insulinet fungerar sämre.

17 effektiva tips på hur du blir av med fett runt magen

Nedan kommer effektiva tips på hur du kan få en plattare mage med hjälp av rätt livsstil, kost och träning. Att bara en av sakerna på listan kommer inte räcka, så se till att kombinera olika metoder för att få ett bra resultat.

Du kommer att se att de flesta av tipsen kan kopplas till en i allmänhet sund kost och hälsosam livsstil.

Minska ditt magfett med rätt livsstil

Minska magfettet med rätt livsstil

Om du har bestämt dig för att du vill bli av med fettet runt magen är det första steget att se över din livsstil. Genom att din kropp är i balans ger du den rätt förutsättningar för att kunna gå ner i vikt.

1. Minska stressen

Att minska stressen kan hjälpa dig att minska magfettet. Stress ökar produktionen av kortisol, ett hormon gör att kroppen lagrar mer fett runt midjan och kan orsaka stressutslag

Noradrenalin och adrenalin är hormoner som frisätts vid stress. Dessa hormoner ökar hjärtfrekvensen, blodtrycket och andningen. De får också matsmältningssystemet att sakta ner, vilket gör att du känner dig hungrig. 

Försök att hitta sätt att sänka din stressnivå, till exempel genom meditation eller mindfulness.

2. Sov ordentligt

Att sova tillräckligt kan hjälpa dig att bli av med magfettet. Studier visar att personer som inte sover tillräckligt tenderar att gå upp i vikt, vilket ofta inkluderar magfett.

Sikta på minst sju timmar per natt och undvik att använda teknik före sänggåendet. En med mer än 68 000 kvinnor fann att de som sov mindre än 5 timmar per natt var betydligt mer benägna att gå upp i vikt än de som sov 7 timmar eller mer per natt.

Vill du lära dig mer om hur sömnen fungerar så rekommenderar vi att du läser vår artikel om sömnfaserna.

3. Drick inte för mycket alkohol

Alkohol innehåller fler kalorier än vad de flesta tror. Faktum är att alkohol innehåller nästa lika mycket kalorier som fett. Generellt innebär en högre alkoholhalt fler kalorier.

Förutom de ovälkomna kalorierna brukar den bakfylla som överdriven alkoholkonsumtion innebär dessutom innebära mer slappande och mindre fysiskt aktivitet. Vill du minska magfettet bör du därför minska ditt intag av alkohol eller avstå helt.

4. Håll koll på vad du äter

Många saker kan hjälpa dig att gå ner i vikt och tappa magfett, men att äta färre kalorier än vad din kropp behöver för att bibehålla vikten är centralt.

Att föra en matdagbok eller använda en app där du registrerar allt du äter kan hjälpa dig att hålla koll på ditt kaloriintag. En ökad medvetenhet kring vad vi stoppar i oss har visat sig fungera bra för personer som vill gå ner i vikt och få en platt mage.

Dessutom hjälper spårningen av mat dig att hålla koll på hur mycket protein, fibrer och näringsämnen som du får i dig under en dag.

Minska ditt magfett genom att äta rätt kost

Ät rätt för att bli av med magfettet

Innan du börjar träna bort magen behöver du även se över din kost. Här kommer några tips på vad du bör och inte bör äta när du vill minska midjemåttet.

5. Skär ner på kolhydraterna

Att minska ditt kolhydratintag, särskilt raffinerade kolhydrater, är till hjälp när du vill bli av med magfett. Du behöver inte följa en strikt lågkolhydratkost. Viss forskning tyder på att ersättning av raffinerade kolhydrater med hälsosamma kolhydrater kan förbättra din metaboliska hälsa och minska magfettet. 

Överväg därför att minska ditt intag av kolhydrater eller ersätta raffinerade kolhydrater i din kost med hälsosamma kolhydrater, till exempel fullkorn, baljväxter eller grönsaker.

6. Ät en proteinrik kost

Protein associeras ofta med att bygga muskler och få upp i vikt. Faktum är att protein är centralt även när det kommer till viktnedgång. Ett högt proteinintag ökar frisättningen av mättnadshormonet PYY, som minskar aptiten och ökar mättnadskänslan.

Protein hjälper dig dessutom att bibehålla muskelmassan under viktnedgång. Om du vill ha en platt mage är alltså en högproteindiet är att föredra. 

7. Ät fiberrik mat

En kost med mycket fibrer kan hjälpa dig att bli av med magfettet. Det finns studier som visar att personer som äter mer fibrer får i sig färre kalorier per dag, vilket kan hjälpa till vid viktnedgång.

Lösliga fibrer minska antalet kalorier som kroppen absorberar från maten, då de suger upp vatten i tarmen som saknar ner upptaget av maten.

Försök hitta en bra balans mellan lösliga och olösliga fibrer i din kost. Exempel på fiberrika livsmedel är grönkål, kronärtskocka, linser och fullkornspasta. Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter 25–35 gram fibrer per dag.

8. Ät fet fisk varje vecka

Fet fisk är hälsosam då den innehåller högkvalitativt protein och omega-3 fetter som skyddar dig mot sjukdomar. Fet fisk bidrar till att hålla din hjärnan skärpt, talförmågan god och kan förebygga alzheimers. Det finns forskning som tyder på att omega-3 fetter även kan bidra till att minska det farliga viscerala fettet.

Försök få i dig ett par portioner fet fisk varje vecka och kombinera detta med effektiv magträning så är du på väg mot en plattare mage.

9. Undvik transfetter

Transfetter skapas genom att man pumpar in väte i omättade fetter, till exempel sojaolja. De finns i en del margarin och smör men tillsätts också ofta i förpackade livsmedel. Intag av transfetter ökar risken för magfett. Enligt forskning kan dessa fetter också kopplas till inflammation, hjärt- och kärlsjukdomar och insulinresistens.

Oavsett om du vill bli av med magen eller inte så är det en bra idé att begränsa ditt intag av transfetter.

10. Sluta dricka fruktjuice

Även om fruktjuice innehåller vitaminer och mineraler är den lika sockerrik som läsk och andra sötade drycker. En portion på 240 gram osötad äppeljuice innehåller 24 gram socker, varav hälften är fruktos. Försök att undvika alla källor till flytande socker för att öka dina chanser att lyckas gå ner i vikt och få en plattare mage.

Ersätt fruktjuice med vatten, osötat iste eller kolsyrat vatten med en skiva citron eller lime.

11. Ät probiotika

Probiotika är bakterier som finns i vissa livsmedel. De har många hälsofördelar, inklusive att förbättra tarmhälsan och förbättra immunsystemet.

Forskare har funnit att olika typer av bakterier spelar en roll för viktreglering och att ha rätt balans kan hjälpa till med viktminskning, inklusive minskning av magfett. Vill du säkerställa att du får i dig tillräckligt med sunda bakterier kan du ta ett probiotikatillskott. Dessa finns att köpa på Apoteket eller i hälsokostaffärer.

12. Undvik socker

Försök att undvika mat och dryck som innehåller socker, särskilt de som innehåller mycket fruktos. Det finns kopplingar mellan fruktos och ett flertal kroniska sjukdomar som Typ 2 diabetes, fetma och leversjukdomar. 

Du ska givetvis hålla dig ifrån godis och hårt processad mat. Det är dock inte bara raffinerat socker som kan leda till mer bukfett. Även hälsosammare sockerarter som äkta honung, bör användas sparsamt.

13. Äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger har flera hälsofördelar och kan bidra till metaboliska förändringar och sänkt blodsocker. Studier visar att äppelcidervinäger kan hjälpa dig att gå ner i vikt genom att minska ditt sug efter sötsaker och öka din mättnadskänsla.

Börja med en tesked i ett glas vatten och blanda gärna i lite honung om du har svårt för syran. De flesta vänjer sig fort och många gillar smaken.

14. Använd kokosolja i matlagningen

Viktnedgång och fett kan tyckas vara en märklig kombination. Ändå är kokosolja ett hett ämne hos både dietister och forskare i samband med viktminskning. 

Kokosolja består av mättade fetter till 90%, men ett flertal studier pekar på att personer som får i sig kokosolja regelbundet drar fördel av flera hälsofrämjande effekter, bland annat lågt BMI.

Kokosolja innehåller dock många kalorier, så istället för att lägga till extra fett i din kost kan du ersätta några av de fetter du redan äter med kokosolja.

15. Testa periodisk fasta

Periodisk fasta har vuxit i popularitet senaste åren. Den innebär att du varvar perioder av fasta och ätande. 

Det finns studier som tyder på att periodisk fasta kan vara effektivare än traditionell daglig kalorirestriktion för att förbränna fett, inklusive magfett. Det flera varianter av periodisk fasta, så försök hitta en variant som passar dig. Värt att veta är att vissa människor får biverkningar när de fastar, till exempel huvudvärk och illamående.

Effektiva magövningar som hjälper dig att minska midjemåttet

Träna bort magen och bukfettet

Vill du ha ett effektivt sätt att punktförbränna fett på magen? Även om många tror att det är möjligt, så finns det inga tydliga bevis för att det fungerar. Oavsett om du vill träna bort ölmagen, träna bort putmagen eller träna bort bukfett så är det fysisk aktivitet i olika former som gäller.

16. Träna bort magen med cardio

Aerobisk träning (konditionsträning) är ett effektivt sätt att förbättra din hälsa och förbränna kalorier. Studier visar också att det är en av de mest effektiva träningsformerna för att minska magfettet. Man har kommit fram till att frekvensen och hur länge träningen pågår har större påverkan än intensiteten i träningen.

Exempel på konditionsträning som kan hjälpa dig att bränna fett är löpning, cykling, simning och snabba promenader.

17. Styrketräna bort magen

Protein associeras ofta med att bygga muskler och få upp i vikt. Faktum är att protein är centralt även när det kommer till viktnedgång. Ett högt proteinintag ökar frisättningen av mättnadshormonet PYY, som minskar aptiten och ökar mättnadskänslan.

Protein hjälper dig dessutom att bibehålla muskelmassan under viktnedgång. Om du vill ha en platt mage är alltså en högproteindiet är att föredra. 

Träna bort magen hemma

Det går utmärkt att träna magen hemma om du inte vill eller kan ta dig till gymmet. Magträning hemma behöver heller inte bli enformigt och bestå enbart att situps. Det finns många bra magövningar som gör att göra hemma utan redskap.

Exempel på bra övningar är liggande benlyft, plankan i olika varianter och cykelsparkar. Dessa övningar fungerar även för dig som vill ha en starkare rygg.

Sammanfattning av hur du tränar bort magen

Bukfett är ett stort hälsoproblem som kan leda till allvarliga sjukdomar som Diabetes Typ 2 samt hjärt- och kärlsjukdomar. Det finns ingen magisk kur som gör att magfettet försvinner, men det finns ett antal saker du kan göra för att minska fettet runt magen.

Genom att se över din livsstil, stressa mindre och sova ordentlig ger du din kropp rätt förutsättningar. Du bör också se över dina kostvanor och försöka äta hälsosamt. Skär ner på kolhydraterna, undvik socker och ät fiberrik mat för att snabbare bli av med magen.

Träna bort magfett med hjälp av både konditionsträning och styrketräning. Här är det frekvensen och hur länge du tränar som påverkar resultaten mest.

Försök hitta en kombination av olika metoder som fungerar i ditt liv, så är du snart på väg mot en plattare mage.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Skriv in din e-post för att komma igång.

Du anmäler dig till vårt nyhetsbrev. Avbryt prenumerationen när du vill.